Translate

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Google AdWords - Παρακολούθηση Mετατροπών

Γιατί είναι σημαντική, πώς λειτουργεί και πως μπορείτε να ενεργοποιήσετε την παρακολούθηση μετατροπών, εγκαθιστώντας το κατάλληλο scipt στο website σας.

Γιατί είναι σημαντική η παρακολούθηση μετατροπών;


Πολύ απλά, επειδή δε μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τίποτα αν δε γνωρίζετε τι δουλεύει και τι όχι! Κι όταν λέμε δουλεύει εννοούμε… να έχει θετικά αποτελέσματα. 

Το AdWords σας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζετε ακριβώς τι ξοδεύετε σε διαφήμιση, και τι ποσοστό από αυτό που επενδύετε σας επιστρέφεται σε μορφή αγορών που προέρχονται από τη διαφήμιση σας. 

Η μετατροπές (conversions) μπορεί να είναι άμεσες, όπως αγορές, εάν έχετε κάποιο eshop, ή έμμεσες, εάν έχετε στο website σας φόρμα επικοινωνίας από την οποία δέχεστε εκδηλώσεις ενδιαφέροντος προς τα προϊόντα-υπηρεσίες σας.

Χρησιμοποιείται o όρος “μετατροπές” κι όχι “πωλήσεις”, γιατί η μετατροπή έχει μια ευρύτερη έννοια που μεταφράζεται ανά περίπτωση σε:
  • online αγορά
  • συμπλήρωση φόρμας ενδιαφέροντος
  • εγγραφή νέου μέλους
  • εγγραφή σε newsletter
  • download κάποιου αρχείου


H παρακολούθηση μετατροπών, εκτός από τη μέτρηση των αποτελεσμάτων της διαφήμισης σας, είναι πολύ χρήσιμη για να δείτε τι αποδίδει καλύτερα μέσα στην καμπάνια σας. Έτσι, είναι πιο εύκολο να αλλάξετε ή/και να βελτιώσετε τη δομή της. 

Για παράδειγμα, αν παρακολουθείτε τις μετατροπές που γίνονται από κάποιες λέξεις-κλειδιά, μπορείτε να κάνετε συγκρίσεις με το κόστος διαφήμισης με τις συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Έτσι, θα βρείτε ποιες είναι πιο συμφέρουσες (μέγιστη προβολή με το μικρότερο δυνατό κόστος) και μπορείτε να επικεντρώσετε τις προσπάθειες σας και το budget σας σε καμπάνιες που περιλαμβάνουν παρόμοιες λέξεις-κλειδιά με αυτές.

Πώς λειτουργεί η παρακολούθηση μετατροπών;

Το Google AdWords σας παρέχει δωρεάν ένα απόσπασμα κώδικα HTML ή JavaScript το οποίο εισάγετε στη σελίδα εκείνη του website σας, στην οποία επιθυμείτε να μετρήσετε μία μετατροπή. πχ. Στην «Thank you» σελίδα αγοράς προϊόντος. Κάθε φορά που κάποιος χρήστης κάνει κλικ στη διαφήμιση σας, προστίθεται ένα προσωρινό cookie στον υπολογιστή του, το οποίο καταγράφει τυχόν μετατροπές. Το AdWords μετράει δύο τύπους μετατροπών:

  • Μετατροπές (1-ανά-κλικ): Καταγράφεται η πρώτη μετατροπή που θα γίνει μέσα σε 30 ημέρες μετά από ένα κλικ που μεταφέρει το χρήστη στο website σας. Για παράδειγμα ένας πελάτης κάνει κλικ στη διαφήμιση σας σήμερα, μεταφέρεται στο website σας και πραγματοποιεί μια μετατροπή. Αν μέσα στις επόμενες 30 ημέρες επιστρέψει στο website σας και πραγματοποιήσει άλλη μία μετατροπή, αυτή δεν καταγράφεται. Η μεταβλητή αυτή είναι χρήσιμη για να μετράτε πόσους μοναδικούς πελάτες έχετε από τη διαφήμιση, όπως και για μετατροπές που σχετίζονται με εγγραφές νέων μελών, εγγραφές σε newsletter, κλπ.
  • Μετατροπές (πολλές-ανά-κλικ): Καταγράφονται όλες οι μετατροπές που θα πραγματοποιηθούν μέσα σε 30 ημέρες μετά από ένα κλικ που μεταφέρει το χρήστη στο website σας. Αυτή η μεταβλητή είναι χρήσιμη για μετατροπές που σχετίζονται με online αγορές, όπου κάθε μετατροπή είναι σημαντική ακόμη κι αν προέρχεται από τον ίδιο πελάτη.


Ας δούμε ένα παράδειγμα:
Έστω ότι έχετε ένα online τουριστικό πρακτορείο, που διαφημίζει ένα πακέτο διακοπών για το Πάσχα στο Παρίσι.
  1. Κάποιος αναζητά στο Google “διακοπές παρίσι πάσχα” (εννοείται ότι συμπεριλαμβάνεται στις λέξεις-κλειδιά σας) και του εμφανίζεται το x διαφημιστικό σας κείμενο.
  2. Κάνει κλικ και μεταφέρεται στη σελίδα του website σας η οποία έχει λεπτομέρειες για το πακέτο αυτό και online booking.
  3. Κάνει online booking και πραγματοποιεί πληρωμή.
  4. Στη σελίδα που θα εμφανιστεί μετά την πραγματοποίηση της πληρωμής, πχ. μία “Thank you” σελίδα, καταμετράται στο Google Adwords η μετατροπή, δηλαδή η αγορά που έκανε ο πελάτης.
  5. Εμφανίζεται στα στατιστικά σας ως μετατροπή για το keyword “διακοπές παρίσι πάσχα” και το x διαφημιστικό κείμενο.

Πώς να εγκαταστήσω τον κώδικα παρακολούθησης μετατροπών στο website μου;


Για να μπορέσετε να εγκαταστήσετε τον κώδικα παρακολούθησης μετατροπών στο website σας, ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:
  • Συνδεθείτε στον Google AdWords λογαριασμό σας
  • Πηγαίνετε στην καρτέλα “Εργαλεία” και επιλέξτε “Μετατροπές”
  • Πατήστε στο κουμπί “+Μετατροπή”


  • Στο πεδίο “Όνομα μετατροπής” εισάγετε το όνομα της μετατροπής που θέλετε να παρακολουθήσετε και στο πεδίο “Πηγή” επιλέξτε αν η μετατροπή που θέλετε να παρακολουθήσετε πραγματοποιείται στο website σας (αυτό είναι και το πιο συνηθισμένο), είναι κάποιο τηλεφώνημα (προσοχή! πρέπει να έχετε σύστημα καταγραφής τηλεφωνημάτων μέσω των διαφημίσεων σας) ή είναι κάποια εφαρμογή κινητού που μπορεί να γίνει download.
  • Πατήστε “Αποθήκευση και συνέχεια”


  • Στο πεδίο “Κατηγορία μετατροπής” επιλέξτε το είδος της μετατροπής που θέλετε να παρακολουθήσετε και στο πεδίο “Τιμή μετατροπής” αν θέλετε μπορείτε να ορίσετε την τιμή της μετατροπής που αφορά σε αγορά προϊόντος/υπηρεσίας.
  • Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε ειδοποίηση «Google Site Stats» στον κώδικα που δημιουργείτε για τη σελίδα σας. Δηλαδή, να ενημερώνετε τους πελάτες σας ότι καταγράφονται στατιστικά στη συγκεκριμένη σελίδα μέσω της Google.
  • Πατήστε “Αποθήκευση και συνέχεια”
  • Στην επόμενη σελίδα “Δημιουργία κώδικα” επιλέξτε ποιος κάνει τις αλλαγές στον κώδικα του website σας. Aν πραγματοποιείτε εσείς τις αλλαγές αντιγράφετε τον κώδικά που σας εμφανίζεται. Αν κάποιος άλλος κάνει τις αλλαγές μπορείτε να του στείλετε τον κώδικα με τις απαραίτητες οδηγίες με email.
  • Στη συνέχεια πρέπει να επικολλήσετε το απόσπασμα κώδικα που πήρατε, στη σελίδα παρακολούθησης μετατροπών στο website σας. Συγκεκριμένα ανοίγετε τον κώδικα HTML της σελίδας σας και επικολλάτε το απόσπασμα κώδικα που δημιουργήσατε στο AdWords ανάμεσα στις ετικέτες body (<body></body>) της σελίδας.


Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την Ρύθμιση Παρακολούθησης Μετατροπών μέσα στο Google Help, ειδικά αν έχετε κάποιο δυναμικό website ή για παρακολουθήσεις λήψεων εφαρμογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου