Translate

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Πώς ανεβάζω ένα Joomla! σε ένα server?

Αν είναι η 1η φορά που εγκαθιστάτε μια web εφαρμογή, θα πρέπει αρχικά να φροντίσετε να έχετε κάνει τα παρακάτω, πριν ξεκινήσετε



α) Να έχετε κατοχυρώσει κάποιο domain name και να έχετε αγοράσει κάποιο πακέτο web hosting

β) Να έχετε «συνδέσει» το πακέτο hosting με το domain σας, έχοντας περάσει τους nameservers του Hosting στο domain name σας.

γ) Θα πρέπει να έχετε «Κατεβάσει» ένα FTP client (πχ. Filezilla) πρόγραμμα στο οποίο θα συνδεθείτε στην πορεία με τους κωδικούς που έχετε λάβει στο email ενεργοποίησης του hosting σας.

δ) Τσεκάρετε αν έχετε το Notepad (TXT editor) ή κάποιον άλλον editor στον υπολογιστή σας. Αποφύγετε word ή open office γιατί προσθέτουν περιττά κομμάτια κώδικα (σκουπίδια) στο αρχείο.

Τέλος, αφήστε ανοιχτό σε ένα παράθυρο το email ενεργοποίησης του hosting σας, με όλους τους κωδικούς για να μπορείτε να το συμβουλεύεστε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.


Εγκατάσταση Joomla

«Κατεβάστε» στον υπολογιστή σας την τελευταία έκδοση του Joomla, από τη σελίδα joomla.org.

Στη συνέχα «Ανεβάστε» τα αρχεία στο Hosting σας.

Στην περίπτωση που έχετε παλαιότερη έκδοση από αυτή του Plesk 10, θα πρέπει να ανεβάσετε τα αρχεία σας με FTP, αφού κάνετε unzip στον υπολογιστή σας τα αρχεία Joomla που κατεβάσατε προηγουμένως. Στο email ενεργοποίησης θα βρείτε τους κωδικούς σύνδεσης με FTP και μπορείτε να συνδεθείτε και να πάτε στον φάκελο httpdocs.

Αφού συνδεθείτε με FTP και έχετε κάνει unzip τα αρχεία στον υπολογιστή σας, «τραβήξτε» (drag and drop) τα αρχεία από τον υπολογιστή σας μέσα στο φάκελο httpdocs, στην δεξιά στήλη του FTP client, όλα τα αρχεία που κάνατε unzip προηγουμένως. Μερικά λεπτά υπομονής και θα ανέβουν όλα τα Joomla αρχεία στον hosting σας.



Στην περίπτωση που έχετε Plek 10, πηγαίνετε στο «Websites and Domains» -> «File Manager» και πατήστε στο εικονιδιάκι «Add New File«!


Ανεβάστε απευθείας το zip αρχείο και μόλις ολοκληρωθεί το upload, επιλέξτε το (με tick) και πατήστε το τέρμα δεξιά εικονιδιάκι, «Extract Files«. Είστε έτοιμοι!








Δημιουργήστε μια βάση δεδομένων στο Plesk control panel του hosting σας

Για να μπορέσει να εγκατασταθεί το Joomla σαν εφαρμογή χρειάζεται μια βάση δεδομένων, την οποία θα δημιουργήσετε ως εξής:



Επιλέξτε το tab «Websites & Domains» και κάτω δεξιά κάνετε κλικ στο «Databases«. 

Στη συνέχεια πατήστε στο εικονίδιο «Add new database«, δώστε ένα όνομα και δημιουργήστε μια MySQL βάση δεδομένων για το Joomla site σας.



Η βάση δεδομένων σας δημιουργήθηκε και βλέπετε το όνομα που δώσατε και τον database server όπου βρίσκεται το hosting σας. Το όνομα του database server θα χρειαστούμε σε λίγο, στις ρυθμίσεις του Joomla, οπότε σημειώστε αυτά τα 2 στοιχεία.


Στη συνέχεια, θα πρέπει να δημιουργήσετε έστω και 1 νέο χρήστη για τη βάση, πατώντας πάνω στο «Add new database user» και εισάγοντας όνομα χρήστη και κωδικό.




Έλεγχος και ρυθμίσεις Joomla installer


Τώρα και εφόσον όλα κύλησαν ομαλά στην εγκατάσταση, πληκτρολογώντας το domain σας θα μπορείτε να δείτε την default σελίδα εγκατάστασης του Joomla.
Ξεκινήστε τη διαδικασία εγκατάστασης επιλέγοντας γλώσσα και στη συνέχεια επόμενο.



Στη σελίδα «Προληπτικός Έλεγχος» θα πρέπει να είναι όλα «ναι». Πατήστε επόμενο.



Στη συνέχεια εισάγετε τις πληροφορίες της Βάσης Δεδομένων και του χρήστη που δημιουργήσατε. Προσοχή, αντί για localhost θα εισάγετε τον Database server που εμφανίζεται δίπλα από τη βάση δεδομένων σας, μέσα στο Plesk 


Το αφήνετε στο «όχι» και πατάτε επόμενο.



Σε αυτό το σημείο θα δώσετε όνομα στο site σας και θα δημιουργήσετε τον πρώτο λογαριασμό διαχείρισης (admin)! Αν είστε αρχάριος χρήστης, τότε πατήστε στο κουμπάκι «Εισαγωγή Ενδεικτικού Περιεχομένου» για να δημιουργηθούν κατηγορίες και να μπουν παραδειγματικά κείμενα, ώστε να έχετε έναν οδηγό κατά τη δημιουργία του site σας.


Τέλος, ολοκληρώνετε τη διαδικασία διαγράφοντας το αρχείο installation, με κλικ στο κουμπί που ξεκάθαρα υποδεικνύεται ;)

Είστε έτοιμοι, συνδεθείτε με τα στοιχεία που δημιουργήσατε (admin) και ξεκινήστε τη διαχείριση του νέου Joomla site σας! Το περιβάλλον διαχείρισης που θα συναντήσετε εμφανίζεται έτσι:




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου