Translate

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Πώς να βελτιώσετε την ταχύτητα στο Joomla



Πώς να βελτιστοποιήσετε το Joomla 3 για καλύτερη απόδοση της ιστοσελίδας

Γνωρίζουμε ότι η ταχύτητα είναι ένας απ' τους σπουδαιότερους παράγονες επιτυχίας μίας ιστοσελίδας. Εξ ορισμού, το Joomla δεν είναι αργό, αλλά μπορείτε να κάνετε πολλά για να το κάνετε καλύτερο και να πετύχετε την γρηγορότερη ταχύτητα για την ιστοσελίδα σας. Εδώ θα βρείτε τα πιο ουσιώδη βήματα για να βελτιστοποιήσετε την ταχύτητα της ιστοσελίδας Joomla 3.


Εδώ βρίσκονται μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επιταχύνετε το Joomla:



Αρκετά γρήγορο Joomla απο το SiteGround

Η ταχύτητα του Joomla βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον server σας Siteground, όπου εμείς σας βεβαιώνουμε οτι η ιστοσελίδα σας τρέχει γρηγορότερα απ' οποιοδήποτε άλλη!

  • Χρησιμοποιούμε μόνο κορυφαίο λογισμικό
  • Έχουμε servers προσιτούς στους επισκέπτες (κέντρο πληροφοριών σε 3 ηπείρους+ 23 πόντους CND)
  • Έχουμε αναπτύξει μοναδικά cache Joomla 




Διατηρήστε ενημερωμένα το Joomla και τις προεκτάσεις του

Αν έχετε την τελευταία version Joomla, αυτό είναι αρκετά σημαντικό για την ιστοσελίδα σας επειδή σε κάθε version υπάρχουν πολλοί κώδικες βελτίωσης. Ακόμα και αν είναι μικρές οι αλλαγές- το νέο Joomla είναι γενικά πολύ καλύτερο σε απόδοση απ'οτι παλαιότερα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πως να ανανεώσετε το Joomla με τη νέα version, ρίξτε μια ματιά στο Joomla Update Tutorial.

Αν διατηρείτε το Joomla και τις προεκτάσεις του διαρκώς ενημερωμένα είναι τόσο σημαντικό για τη ταχύτητα της ιστοσελίδας σας όσο το ίδιο το Joomla. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πως να διατηρήσετε τα στοιχεία, τις ενότητες και τις προσθήκες του Joomla 3 ενημερωμένες, παρακαλώ αναφερθείτε στις οδηγίες How to Update Joomla Extensions.


Ενεργοποίηση του Joomla caching

Αν τα cache δεν είναι ενεργοποιημένα, κάθε φορά που οι επισκέπτες φορτώνουν μια απο τις σελίδες, το Joomla πρέπει να κάνει μερικά πράγματα- να φέρει το περιεχόμενο απο τη βάση δεδομένων του, να φορτώσει τις νέες προσθήκες, τις ενότητες και τα στοιχεία που έχετε εγκαταστήσει, να φορτώσει το αρχείο σας και να συνδυάσει όλα τα παραπάνω σε μία σελίδα. Περιττό να λεχθεί οτι αυτή η διαδικασία απαιτεί αρκετό χρόνο. Σε αυτό το σημείο έρχεται βοήθεια απο το εσωτερικό σύστημα cache του Joomla. Όταν ενεργοποιείτε τα cache, τη πρώτη φορά που κάποιος φορτώνει τη σελίδα σας, το αποτέλεσμα απο τις παραπάνω προαναφερθείσες δράσεις αποθηκεύεται. Έπειτα, όλοι οι επόμενοι επισκέπτες θα λάβουν αμέσως την αποθηκευμένη version στη σελίδα, σαν να είναι ένα απλό αρχείο HTML, όμως πολύ πιο φωτεινό και γρήγορο. Αυτός είναι ο λόγος που το caching είναι ένα απο τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ενεργοποιηθούν για να έχετε μια γρήγορη ιστοσελίδα Joomla.

Για να ενεργοποιήσετε τα caching Joomla, πηγαίντε πρώτα System > Global Configuration.



Μετά, χρειάζεται να κάνετε κλικ στην κατηγορία System για να λάβετε τις ρυθμίσεις cache.




Στο δεξί μέρος της σελίδας θα βρείτε το Cache Settings. Βρείτε την κατηγορία Cache και κάντε κλικ στο "drop-down" που βρίσκεται δίπλα σε αυτό. Απο τη λίστα, παρακαλώ επιλέξτε την επιλογή ON - Conservative caching. Η άλλη διαθέσιμη επιλογή- Progressive Caching λειτουργεί λίγο διαφορετικά- αποθηκεύει την version cached της ιστοσελίδας σε κάθε επισκέπτη ξεχωριστά. Είναι χρήσιμο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και δεν σας το προτείνουμε να το χρησιμοποιήσετε εκτός αν είστε σίγουροι οτι χρειάζεστε αυτού του είδους cache ενεργοποιημένα.



Απο τη στιγμή που ενεργοποιήσετε τα cache σε Conservative Caching, κάντε κλικ στο πράσινο κουμπί Save στην κορυφή της σελίδας.


Υπάρχει ένα τελευταίο βήμα που χρειάζεται να κάνετε πρίν ξεκινήσουν να δουλεύουν τα Caching Joomla - για να ενεργοποιήσετε το System - Cache του Joomla 3. Για να κάνετε αυτό, πηγαίντε Extensions -> Plugin Manager.



Εδώ θα βρείτε μια μεγάλη λίστα με τις προσθήκες, που προστέθηκαν πρόσφατα στην εφαρμογή Joomla. Ο ευκολότερος τρόπος να τοποθετήσετε την προσθήκη caching είναι να χρησιμοποιήσετε το πεδίο αναζήτησης. Απλώς πληκτρολογήστε cache και πιέστε το μεγεθυντικό κουμπί που βρίσκεται δίπλα απο το πεδίο αναζήτησης.



Αφού το κάνετε αυτό, θα δείτε την προσθήκη System - Cache και ένα κόκκινο κουμπί δίπλα απο αυτήν που θα δείχνει οτι η προσθήκη δεν είναι ενεργοποιημένη. Για να αλλάξετε την κατάσταση σε ενεργοποιημένη πιέστε πάνω στο κόκκινο κουμπί.



Στο τέλος, το κουμπί της κατάστασης, δίπλα απο τη προσθήκη caching, θα μετατραπεί σε πράσινο και θα δείτε ένα μήνυμα, που θα δείχνει οτι η προσθήκη έχει ενεργοποιηθεί επιτυχώς.



 Αυτό είναι! Το σύστημα Joomla caching έχει ενεργοποιηθεί και είναι σε λειτουργία!


Ενεργοποίηση Συμπίεσης Joomla

Ένα άλλο στοιχείο που θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση της ιστοσελίδας Joomla είναι η αποσυμπίεση. Άν ενεργοποιήσετε το σύστημα αποσυμπίεσης στο εσωτερικό Joomla, η σελίδα που θα κατεβάζουν οι επισκέπτες σας θα αποσυμπιέζεται πρίν μεταφερθεί σε αυτούς. Όταν το μέγεθος της ιστοσελίδας μειώνεται μέσω της αποσυμπίεσης, αυτή θα φορτώνει ακόμα πιο γρήγορα. Για να ενεργοποιήσετε την αποσυμπίεση Joomla, πρώτα αποκτήστε πρόσβαση ως χρήστης και πηγαίνετε στο System -> Global Configuration.



Σε αυτή τη σελίδα θα βρείτε αναρίθμητες ρυθμίσεις. Κάντε κλίκ στην κατηγορία Server για να δείτε τις σχετικές με τον server επιλογές, τις οποίες μπορείτε να αλλάξετε.


Εδώ, τοποθετήστε την κατηγορία Gzip Page Compression και πιέστε το κουμπί Yes δίπλα απ' αυτό για να ενεργοποιήσετε την αποσυμπίεση Gzip για το Joomla.


Θα παρατηρήσετε οτι ο δείκτης θα γίνει πράσινος και θα δείχνει οτι η αποσυμπίεση ενεργοποιήθηκε.
Στο τέλος, πιέστε το πράσινο κουμπί Save στην κορυφή αριστερά της σελίδας για να επιβεβαιώσετε τις αλλαγές.



Αυτό είναι, η αποσυμπίεση του Joomla ενεργοποιήθηκε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απο τα πολλά δωρεάν διαδικτυακά εργαλεία για να δοκιμάσετε την αποσυμπίεση Gzip, όπως για παράδειγμα http://checkgzipcompression.com. Άν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να δείτε μια ειδοποίηση οτι η αποσυμπίεση έχει ενεργοποιηθεί επιτυχώς, καθώς επίσης και μερικές πληροφορίες σχετικές με την αλλαγή στα μεγέθη των σελίδων. Όπως θα δείτε και απο τα screenshot πιο κάτω, έχουμε μειώσει το μέγεθος του δείγματος σελίδας τρείς φορές μέσα απο την ενεργοποίηση της αποσυμπίεσης.





Προσοχή!

Σε παρόμοιες περιπτώσεις ενεργοποίησης Gzip μπορεί να προκύψουν σφάλματα. Η πιο πιθανή αιτία για παρόμοια λάθη είναι οτι είτε δεν εγκαταστάθηκε το Gzip ή οτι δεν ρυθμίστηκε σωστά στον server σας. Παρακαλώ επικοινωνήστε με την ομάδα υποστήριξης που παρέχει η σελίδα για περαιτέρω βοήθεια.


Προσθέστε κανόνες βελτιστοποίησης .htaccess

Τα αρχεία Htaccess χειρίζονται τον τρόπο που οι χρήστες του διαδικτύου επεξεργάζονται την ιστοσελίδα σας. Υπάρχουν μερικοί κανόνες που μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος του αρχείου Htaccess, οι οποίοι θα βελτιώσουν την απόδοση της ιστοσελίδας Joomla:

  • ETag: ειδοποιεί τα προγράμματα περιήγησης όταν μια εικόνα έχει ήδη κατέβει και μπορεί να αφαιρεθεί απο το υπάρχον cache του προγράμματος περιήγησης και όχι απο τον server
  • Expires headers : παρόμοιο με το ETag αλλά επιτρέπει σε εσάς να ρυθμίσετε διαφορετική λήξη για διαφορετικού τύπου αρχεία
  • AddOutputFilterByType DEFLATE: επεξεργάζεται τον κώδικα των αρχείων HTML με το να αφαιρεί τις κενές γραμμές, τα διαλείμματα και τα κενά

########## Begin - ETag Optimization
## This rule will create an ETag for files based only on the modification
## timestamp and their size. 
## Note: It may cause problems on your server and you may need to remove it
FileETag MTime Size
# AddOutputFilterByType is now deprecated by Apache. Use mod_filter in the future.
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain text/html text/xml text/css application/xml application/xhtml+xml application/rss+xml application/javascript application/x-javascript
# Enable expiration control
ExpiresActive On
# Default expiration: 1 hour after request
ExpiresDefault "now plus 1 hour"
# CSS and JS expiration: 1 week after request
ExpiresByType text/css "now plus 1 week"
ExpiresByType application/javascript "now plus 1 week"
ExpiresByType application/x-javascript "now plus 1 week"

# Image files expiration: 1 month after request
ExpiresByType image/bmp "now plus 1 month"
ExpiresByType image/gif "now plus 1 month"
ExpiresByType image/jpeg "now plus 1 month"
ExpiresByType image/jp2 "now plus 1 month"
ExpiresByType image/pipeg "now plus 1 month"
ExpiresByType image/png "now plus 1 month"
ExpiresByType image/svg+xml "now plus 1 month"
ExpiresByType image/tiff "now plus 1 month"
ExpiresByType image/vnd.microsoft.icon "now plus 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "now plus 1 month"
ExpiresByType image/ico "now plus 1 month"
ExpiresByType image/icon "now plus 1 month"
ExpiresByType text/ico "now plus 1 month"
ExpiresByType application/ico "now plus 1 month"
ExpiresByType image/vnd.wap.wbmp "now plus 1 month"
ExpiresByType application/vnd.wap.wbxml "now plus 1 month"

ExpiresByType application/smil "now plus 1 month"
# Audio files expiration: 1 month after request
ExpiresByType audio/basic "now plus 1 month"
ExpiresByType audio/mid "now plus 1 month"
ExpiresByType audio/midi "now plus 1 month"
ExpiresByType audio/mpeg "now plus 1 month"
ExpiresByType audio/x-aiff "now plus 1 month"
ExpiresByType audio/x-mpegurl "now plus 1 month"
ExpiresByType audio/x-pn-realaudio "now plus 1 month"
ExpiresByType audio/x-wav "now plus 1 month"

# Movie files expiration: 1 month after request
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "now plus 1 month"
ExpiresByType x-world/x-vrml "now plus 1 month"
ExpiresByType video/x-msvideo "now plus 1 month"
ExpiresByType video/mpeg "now plus 1 month"
ExpiresByType video/mp4 "now plus 1 month"
ExpiresByType video/quicktime "now plus 1 month"
ExpiresByType video/x-la-asf "now plus 1 month"
ExpiresByType video/x-ms-asf "now plus 1 month"


Μειώστε το μέγεθος των εικόνων

Οι εικόνες είναι μεγάλο κομμάτι της ιστοσελίδας σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εικόνες μπορούν να γίνουν καλύτερες. Υπάρχουν μερικά tips που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε όταν χρησιμοποιείτε εικόνες στις ιστοσελίδες σας:

  • Ποτέ μην χρησιμοποιείτε μεγάλες φωτογραφίες και μετά να τις ευθυγραμμίζετε χρησιμοποιώντας HTML- το πρόγραμμα περιήγησης χρειάζεται χρόνο για να ευθυγραμμίσει τις εικόνες και δείχνουν χειρότερα απ' οτι στην αρχική τους μορφή.
  • Πάντα να βελτιστοποιείτε τις εικόνες σας. Οι εφαρμογές όπως το Adobe Photoshop και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες όπως για παράδειγμα το Smush it προσφέρουν εργαλεία εύκολα στη χρήση που θα μειώσουν το μέγεθος των εικόνων χωρίς να αλλοιώνουν την ποιότητα.
  • Μην προσθέσετε πολλές εικόνες σε μία σελίδα. Άν έχετε ένα άρθρο με πολλές φωτογραφίες για παράδειγμα, δοκιμάστε να τις μοιράσετε σε διαφορετικές σελίδες.
Απομακρύνετε τις προεκτάσεις που δεν είναι χρήσιμες και βέλτιστες

Κάθε προέκταση του Joomla που εισάγεται στην ιστοσελίδα σας απαιτεί ένα σύστημα πηγών, μια βάση δεδομένων και χώρο στο δίσκο για να λειτουργήσει. Άν έχετε αρκετές προεκτάσεις, αυτό θα αυξήσει το γενικό μέγεθος της ιστοσελίδας και θα την κάνει πιο αργή. Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε οτι έχετε προεκτάσεις που έχουν εγκατασταθεί στην ιστοσελίδα Joomla. 

Οι άνθρωποι συχνά δοκιμάζουν διαφορετικές προσθήκες, εξαρτήματα και ενότητες και ξεχνούν να τα αφαιρέσουν όταν ολοκληρωθεί το έργο τους. Είναι μια πολύ καλή ιδέα να "καθαρίσουν" το σύστημα απο τέτοιου είδους προεκτάσεις και να βεβαιωθούν οτι δεν υπάρχει υλικό μέσα στην ιστοσελίδα που δεν χρησιμοποιείται.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, όταν επιλέγετε τις καλύτερες προεκτάσεις για την λειτουργικότητα της ιστοσελίδας Joomla, πάντα να ελέγχετε τις κριτικές των χρηστών για την φόρτωση που δημιουργούν. Κάποια στοιχεία έχουν κακή σύνταξη και μπορεί να επηρεάσουν την αποδόση όλόκληρης της ιστοσελίδας σας.


 Χρησιμοποιήστε βέλτιστες προεκτάσεις

Υπάρχουν αρκετές προεκτάσεις που προσπαθούν να βελτιώσουν την απόδοση της Joomla ιστοσελίδας σας. Κατα τη διάρκεια των χρόνων, έχουμε συλλέξει εμπειρία δουλεύοντας με ιστοσελίδες Joomla και υπάρχουν μερικά πράγματα που θα θέλαμε να σας προτείνουμε:

  • JCH Optimize - Συνδυάζει Javascript & CSS, συνδυάζει εικόνες, επεξεργάζεται και αποσυμπιέζει Javascript
  • Jbetolo - Όλη η λειτουργικότητα που έχει το JCH Optimize και επιπλέον υποστήριξη απο τη CND
  • JotCache - Βελτιώνει το ενσωματωμένο σύστημα Joomla
  • Cache cleaner - Καθαρίζει εύκολα τα cache απο το πίνακα διαχείρισης Joomla





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου